GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
Sayı : 45404237-130[I-17-107]– 55992
Tarih : 12.07.2017
Konu : Servis taşımacılığı hizmetini alt yüklenicilere yaptırılması durumunda tevkifat uygulaması
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; şirketiniz tarafından … Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’ye personel ve öğrenci servis taşımacılığı hizmetinin verileceği belirtilerek, söz konusu hizmetin alt yükleniciler tarafından ifa edilmesi halinde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Bilindiği üzere, 3065 sayılı KDV Kanununun; 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu, 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı’nın, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükümleri yer almaktadır.
Bu yetkiye istinaden, 26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.1.” bölümünde kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, “I/C-2.1.3.2.” bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler açıklanmıştır.
Söz konusu Tebliğin “I/C-2.1.3.2.11.1. Tevkifat Uygulanacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı” başlıklı bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki taşımacılık hizmeti alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.
Mezkur Tebliğin “I/C-2.1.3.2.13. Yukarıda Belirlenenler Dışındaki Hizmetler” başlıklı bölümünde, KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.
Ayrıca; 60 No.lu KDV Sirkülerinin “2.2.2.11. Servis Taşımacılığı Hizmetleri” başlıklı bölümünde;
” …
Bir taşımacılık işinin servis taşımacılığı hizmeti olarak tevkifata tabi tutulabilmesi için,
- belli güzergâhlar dâhilinde yapılması,
- hizmetin alıcısı ile satıcısı arasındaki anlaşma uyarınca belirli bir dönem süresince devam etmesi,
- fiilen yapılması,
gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Sorumlu tayin edilmekle beraber, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılmayan bir kuruluşun personel taşıması gibi herhangi bir servis taşımacılığı hizmeti alım ihalesini alan bir firma, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devrederse, sorumlu tayin edilen kuruluşa karşı ifa edilen hizmet aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan, sorumlu tayin edilen kuruluş bu firmanın düzenlemiş olduğu faturadaki KDV tutarı üzerinden tevkifat yapmayacaktır. Ancak, ihaleyi alan firmaya servis taşımacılığı hizmetini fiilen ifa eden firma tarafından düzenlenen faturadaki KDV tutarı (5/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
… “
açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.1.” bölümünde sayılanlara bizzat ifa edilen servis taşımacılığı işi (5/10) oranında tevkifata tabidir. Taşımacılık işinin bizzat ifa edilmeyip alt taşeronlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesi halinde ise, sorumlu tayin edilen kurum ve kuruluşlara ifa edilecek hizmet aracılık mahiyetinde olacağından düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı söz konusu olmayacaktır.
Buna göre, şirketinizin personel taşımacılığı hizmeti işini … Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’den alıp, alt yüklenici firmaya belli güzergahlar dahilinde belirli bir dönem içerisinde fiilen yaptırmanız halinde bu şekliyle firmaya ifa edeceğiniz hizmet aracılık mahiyetinde olacağından düzenleyeceğiniz faturalarda KDV tevkifatı söz konusu olmayacaktır.
Şirketiniz tarafından alt yüklenicilere yaptırdığınız taşımacılık işleri nedeniyle söz konusu alt yüklenicilerin şirketinize düzenledikleri taşımacılık hizmeti faturalarındaki KDV tutarları üzerinden, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.2.11.” bölümüne göre (5/10) oranında tevkifat yapılacağı tabiidir.
Diğer taraftan, taşıma işinin bir kısmını alt taşerona yaptırmanız durumunda düzenleyeceğiniz faturada, fiilen yaptığınız taşımacılık ile alt taşeron firmaların yaptığı taşımacılık bedelinin ayrıştırılması halinde, şirketinizce doğrudan ifa edilen taşımacılık bedeline ilişkin KDV üzerinden Tebliğin “I/C-2.1.3.2.11.” bölümüne göre (5/10) oranında tevkifat uygulanacak olup, aracılık hizmetinize ilişkin düzenlenecek faturada ise KDV tevkifatı söz konusu olmayacaktır.
Bu şekilde bir ayrıştırmanın yapılamaması halinde ise toplam bedel üzerinden Tebliğin “I/C-2.1.3.2.11.” bölümüne göre (5/10) oranında tevkifat yapılacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.