VERGİ SİRKÜLERİ
Sayı : 2017-005
Tarih : 27.03.2017
Konu : Geçmiş yıl beyannamelerinde gösterilmeyen “Geçmiş Yıl Zararları” bu dönem beyannamede indirim konusu yapılabilir mi?
1. Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın vermiş olduğu11.05.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 9-490 sayılı özelgesi aşağıdaki gibidir;
21/06/2006 tarih 26205 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5520 sayılıKurumlar Vergisi Kanununun Geçici 1 inci maddesinin 10 uncu fıkrasında;”Bu Kanununun yürürlüğünden önceki dönemler itibariyle 5422 sayılı Kanunhükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmü yeralmaktadır.
31/05/2005 tarihi itibariyle hüküm ifade etmek üzere 5422 sayılı KurumlarVergisi Kanununun “Zarar Mahsubu ve Diğer İndirimler” başlıklımükerrer 14 üncü maddesinde kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlarvergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek üzere, her yıla ilişkintutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek koşuluylageçmiş yılların mali bilançolarına göre meydana gelen zararların kurumkazancından indirilebileceği hüküm altına alınmıştır. 01/01/2006 tarihindenitibaren yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 9 uncumaddesinde de benzer bir hükme yer verilmiştir.
Bu hükme göre, kurumlar vergisi matrahının tespitinde geçmiş yılzararlarının indirim konusu yapılabilmesi için kurumlar vergisi beyannamesindeher yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, şirketinize ait 2004 hesap dönemi zararınızın 2006 yılıkurumlar vergisi matrahından indirilebilmesi için, 2005 yılı kurumlar vergisibeyannamesinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla, şirketiniz tarafından 2005 hesap dönemine ilişkin olarakverilen beyannamede kar beyan edilmemiş olmak kaydıyla, 2005 hesap dönemi içindüzeltme beyannamesi verilmesi suretiyle 2004 hesap dönemi zarartutarının 2005 yılı beyannamesinde ayrıca gösterilmesi ve bu zarar tutarının2006 hesap döneminde beyan edilen kar tutarından mahsup edilmesi mümkünbulunmaktadır. Ancak, zarar mahsubundaherhangi bir yılda matrah beyan edilmek suretiyle vergi hesaplanması halinde,önceki dönemlere ilişkin geçmiş yıl zararlarından vazgeçilmiş sayılacağıtabiidir.
2. Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın vermiş olduğu09.06.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 9-679 sayılı özelgesi aşağıdakigibidir;
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinin birincifıkrasında kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarların ayrıayrı gösterilmesi halinde, beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmişyılların beyannamelerinde gösterilen zararların indirim konusu yapılacağı hükmebağlanmıştır.
Söz konusu hükümlerin incelenmesinden görüleceği üzere, geçmiş yılzararlarının kurum kazancından indirebilmesi için her yılın zararınınbeyannamede ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Aksi bir düşünce tarzı, kurumları,istedikleri yıl zararlarını indirmeye götürür ki vergi kanunlarının bu şekildeyorumlanması mümkün değildir. Vergi kanunlarımızda yer alan hükümler, vergimatrahının isteğe bağlı değil, belli esaslara göre kesin bir şekildebelirlenmesi gerektiği yönündedir.
Buna göre, mükelleflerce kurumlar vergisi beyannamelerinde indirimkonusu yapabilecekleri geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesapdönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmamasıdurumunda, bu dönemi izleyen yıllarda indirim konusu yapma hakkı bulunduğuhalde kâr beyan edilmesi nedeniyle kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsupedilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, ilgilidönemde söz konusu kâr beyanı nedeniyle indirim konusu yapılabilecek geçmiş yılzararları haklarından vazgeçtiklerinin kabul edilerek, kâr beyan edilen dönemindüzeltilmesi de söz konusu olmayacaktır.
Buna göre, 2005 yılı kurumlarvergisi beyannamesinde zarar beyan edilmesi nedeniyle kurum kazancındanindirim konusu yapılamayan ve anılan beyannamede gösterilmeyen 2004 yılızararının, söz konusu 2005 yılı beyannamesinin düzeltilerek 2004 yılı zararınınbu beyannamede gösterilmesi halinde, 2006 yılı kurumlar vergisi matrahınıntespitinde indirim konusu yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Saygılarımızla…
ATABEYDENETİM