1-KDVK’nın 9. Maddesine göre, sorumlu sıfatıyla beyan yapılması gerektiği halde, yapılmaması durumunda sorumluluk:
KDVKanunun 9. Maddesinde istinaden yapılan düzenlemeye göre, sorumlu sıfatıylabeyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının satıcı tarafından beyanedilmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmamasıiçin söz konusu verginin satıcı tarafından Hazineye ödenmiş olması şartıgetirilmiştir.
Sorumlutarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken satıcı tarafından beyan edilen veHazineye ödenen bu verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadarhesaplanan gecikme faizi alıcıdanaranacaktır.
Diğer taraftan söz konusuvergi, satıcı tarafından beyan edilmiş olmakla birlikte, tahakkuk eden vergininödenmemesi veya ödenecek KDV çıkmaması nedenleriyle Hazineye ödenmeyen vergiile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar alıcıdanaranacaktır.
2-KDVK’nın 13/1-k maddesi kapsamında bağış yapacaklara verilen istisna belgesinin alımındaki inşaat ruhsatı şartında yeni düzenlemeyapıldı:
KDVKanunun 13/1-k maddesinde yer alan “Genel ve Özel Bütçeli Kamu İdarelerine, İlÖzel İdarelerine, Belediyelere ve Köylere Bağışlanan Tesislerin İnşasınaİlişkin İstisna” uygulamasında, bağış yapılacak tesisin inşaatı için yapılacakbağışlarda, Vergi Dairesi tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına bağış yapacakolan kişiye istisna belgesi verilebilmesi için inşaat ruhsatını şartkoşuyordu.
Bu durum özellikleÜniversite alanı içerisine yapılacak inşaatlarda inşaat ruhsatı alımı ileilgili bir takım sorunlara neden oluyordu. Yapılan düzenlemeye göre;Üniversitelere yapılacak bağışlarda, uygulama imar planı, parselasyon planıveya vaziyet planı olmaması gibi nedenlerle inşaat ruhsatı alınamaması halinde,istisna kapsamında alınacak mal vehizmet listesinin onayında ruhsat yerine üniversitenin inşaatlailgili sorumlu biriminin uygun görüşü aranılacağı belirtilmiştir.
3-İOT KDV iadelerin hesaplanmasında, doğrudan yüklenimler nedeniyle azami iade edilebilir tutar aşılabilir:
İndirimli orana tabi teslim veya hizmetle ilgili olarak yılı içinde talep edilen mahsuben iade tutarlarının hesaplanmasında yüklenilen vergi ile söz konusu işlemler üzerinden hesaplanan vergi arasındaki farkın, (%1) oranına tabi işlemler için işlem bedelinin (%17)’sini, (%8)’e tabi işlemler için ise işlem bedelinin(%10)’unu aşan kısmı, iade hesabına dahil edilmemektedir.
Azami iade tutarının belirlenmesinde iade talebinde bulunulan döneme kadar yapılan toplam işlem bedeli dikkate alınmakta olup; ay içi hesaplamalarda doğrudan yüklenimler nedeniyle azami iade edilebilir tutar aşılabilir.
Benzer şekilde izleyen yıl içerisinde talep edilen nakden/mahsuben iade tutarlarının hesaplanmasında da azami iade tutarının belirlenmesinde, iade talebinde bulunulan yıldaki toplam işlem bedeli esas alınacak olup, ay içi hesaplamalarda doğrudan yüklenimler nedeniyle azami iade edilebilir tutar aşılabilir.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Saygılarımızla…
ATABEYDENETİM