VERGİ SİRKÜLERİ
Sayı : 2019-013
Tarih : 25.09.2019
Konu : Serbest Bölgeye Yapılan Yük Taşıma İşleri, 16.11.2016 Tarihinden itibaren KDV’den istisna edilmiştir.
6761 sayılı Kanun ile 3065 sayılı KDV Kanunun 17/4-ı bendinde değişikliğe gidilmiştir. Yapılan düzenlemeye göre, serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri, 16.11.2016 tarihinden itibaren kısmi istisna kapsamına alınmıştır.
3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesine göre, serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV’den müstesnadır.
Söz konusu istisnanın kapsamına, yalnızca serbest bölgede ifa edilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri girmektedir. İhraç amaçlı yük taşıma işleri dışında, yurtiçinden serbest bölgeye verilen hizmetler ile serbest bölgeden yurtiçine yönelik olarak verilen hizmetler KDV’ye tabidir.
Buna göre, serbest bölgeden bir limana veya bir gümrük çıkış kapısına ihraç malının taşınması işi KDV’den istisnadır. Serbest bölgede üretilecek mamulün üretiminde kullanılacak malların yurtiçinden serbest bölgeye, serbest bölgeden bir başka serbest bölgeye taşınması da istisna kapsamında değerlendirilecektir. Diğer taraftan serbest bölgeden yurtiçine yapılacak taşıma işleri ihraç amaçlı yük taşıma işi kapsamında değerlendirilmeyeceğinden KDV’ye tabi olacaktır.
Örnek1: Serbest bölgede faaliyet gösteren (A) firmasına serbest bölgeye gelinerek makine bakım-onarım hizmeti verilmesi 3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesi kapsamında KDV’den istisna iken, (A) firmasının serbest bölge dışından araç kiralaması KDV’ye tabi bulunmaktadır.
Örnek2: Serbest bölgede faaliyet gösteren (A) A.Ş., serbest bölgede üreteceği mallara ilişkin yurtiçinden satın aldığı hammaddeleri (B) Nakliyat Ltd. Şti.’ne taşıttırmıştır. (A) A.Ş. bu hammaddeleri kullanarak ürettiği malların bir kısmını ihraç etmiş, ihraç edilen malların limana kadar taşınması işini de yine (B) Nakliyat Ltd.Şti.’ne yaptırmıştır. Ürettiği malların kalan kısmını da yurtiçine satmış ve söz konusu malları (D) Nakliyat A.Ş.’ne taşıttırmıştır. Bu durumda, (B) Nakliyat Ltd. Şti. tarafından yapılan taşıma işleri KDV’den istisna olacak, (D) Nakliyat A.Ş. tarafından yapılan taşıma işi ise ihraç amaçlı yük taşıma işi olmadığından KDV’ye tabi olacaktır.
Kısmi istisna kapsamında KDV’den istisna edilen bu hizmetler için yüklendiği katma değer vergisi, indirimlerden çıkartılarak beyan edilmesi gerekmektedir.
Kısmi istisna kapsamında yapılan sözkonusu teslimlere ilişkin tutarlar, KDV Beyannamesinin “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 212 kod ile “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununda beyan edilmesi, bu işlemler için yüklenilen KDV tutarı da “Yüklenilen KDV” sütununda beyan edilmesi gerekmektedir.
Kısmi istisna kapsamında teslim edilen bu hizmetler için Yüklenilen KDV tutarı, KDV Beyannamesinin “Matrah” bölümünde “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV’nin İlavesi” satırında beyan edilmesi gerekmektedir.
Saygılarımızla
ATABEY DENETİM
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.