VERGİ SİRKÜLERİ
Sayı : 2018-022
Tarih : 21.05.2018
Konu : Garanti Kapsamında Bedelsiz Yapılan Mal Teslimleri ve Hizmet İfaları
Satış yapıldıktan sonra garanti kapsamında bedelsiz tamir, bakım-onarım ve yenileme hizmeti verilebilmesi için, yapılan sözleşmelerde buna ilişkin hükmün olması gerekir.
Garanti kapsamında satış yapılması kanunlarda yer alan bazı zorunluluklar dışında, satışa konu mala ilişkin talebi artırmaya yönelik bir pazarlama tekniğidir. Firmalar, satış sonrasında garanti süresi içerisinde bedelsiz olarak verecekleri teslim ve hizmetlerden kaynaklanacak giderleri daha başlangıçta öngörerek, söz konusu malların satış bedellerini tespit ederken dikkate almakta ve satış bedeline garanti kapsamında yapacakları giderleri ilave etmektedirler. Bu şekilde belirlenmiş olan satış bedelleri ise satışın yapıldığı yılın gelir ve kurumlar vergisi matrahlarına dahil edilerek vergilendirilmiş olmaktadır.
Garanti kapsamında garantinin verildiği süre içerisinde bedelsiz olarak gerçekleştirilecek olan söz konusu teslim ve hizmetlere ilişkin yedek parça ve yenileme dahil tüm giderlerin pazarlama satış dağıtım gideri kapsamında, bu işlemlerin yapıldığı yılın GVK ve KVK matrahlarının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması gerekir.
Aynı şekilde, satıcıların garanti süresi içinde ve garanti belgesi çerçevesinde müşterilerine sağladığı tamir, bakım ve yenileme hizmetlerine ait bedeller satış fiyatı içinde daha önceden vergilendirilmiş bulunduğundan, garanti kapsamında bedelsiz olarak verilecek tamir bakım onarım ve yenileme hizmetleri ile bedelsiz olarak verilen yedek parça teslimleri sırasında ayrıca KDV hesaplanmayacaktır.
Maliye Bakanlığı’nın 12.06.1998 tarih ve 22124 sayılı özelgesinde;
“Satış sonrası garanti şartları çerçevesinde arızalı lastiğin yerine verilen yeni lastiğin bedeli, başlangıçta satılan lastiğin maliyetinin bir unsuru olarak değerlendirilip lastiğin satış bedeli buna göre belirlendiğinden, daha sonra yapılan yeni lastik teslimine KDV uygulanmayacaktır.”
şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
Diğer taraftan, garanti kapsamında yapılan teslim ve hizmetler için hesaplanan katma değer vergisi, genel hükümler içerisinde indirim konusu yapılacaktır.
Garanti çerçevesinde tamir amaçlı olarak yurt dışına gönderilen ve tamir edilen ya da yenisiyle değiştirilen malların ithalinde de aynı uygulama geçerlidir. Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı’nın, 26.04.2004 tarih ve11641 sayılı Yazısında;
“Konuya ilişkin olarak garanti şartları çerçevesinde Türkiye’de tamir, bakım, onarım ve yenileme amacıyla yapılacak teslim ve hizmetlerin katma değer vergisi karşısındaki durumu hakkında Maliye Bakanlığı’ndan görüşleri istenilmiş, adı geçen Bakanlıktan alınan 12.09.2003 tarih ve 37726 sayılı Yazı’da;
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, Türkiye’deki ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler ile her türlü mal ve hizmet ithalinin katma değer vergisine tabi olduğu,
Garanti süresi içerisinde ve garanti belgesi çerçevesinde müşterilere sağlanan bedelsiz tamir, bakım ve yenileme hizmetleri karşılığının, malın satış fiyatı içinde tahsil edilmiş ve vergilendirilmiş olduğundan söz konusu hizmetlerin vergiye tabi bulunmadığı, bu tamir, bakım ve yenileme hizmetlerinin anlaşmalı servisler aracılığı ileyapılması durumunda da katma değer vergisinin söz konusu olmayacağı,
Aynı Kanun’un 16/1-a maddesinde, bu Kanun’a göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin dekatma değer vergisinden istisna olduğu,
Bu hükümler uyarınca, garanti çerçevesinde tamir amaçlı olarak yurt dışına gönderilen veya bedelsiz olarak yenisiyle değiştirilen ya da tamir edilen malların ithalinde de katma değer vergisinin hesaplanmaması gerektiği”
belirtilmiştir.
Bu kapsamda, garanti kapsamında verilecek tamir bakım onarım veyenileme hizmetleri için alınan stok niteliğindeki mallar, 157-Diğer Stoklar hesabında muhasebeleştirilmesi uygun olacaktır. Satış işlemi gerçekleştikten sonra, satış sonrası garanti kapsamında yapılan harcamalar işletme için normal faaliyetin bir unsuru olup, gider olarak nitelendirilecek ve 760-Pazarlama Satış Dağıtım giderleri hesabında muhasebeleştirilmesi daha uygun olacaktır.
Garanti kapsamında kullanılmak üzere malzeme alındığında;
…………………………………………. ,, ………………………………………..
157- Diğer Stoklar
191- İndirilecek KDV
320-Satıcılar
…………………………………………. ,, ………………………………………..
Garanti kapsamında alınan malzemeler bedelsiz olarak kullanıldığında;
…………………………………………. ,, ………………………………………..
760- Pazarlama Satış Dağıtım Gideri
157-Diğer Stoklar
…………………………………………. ,, ………………………………………..
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Saygılarımızla ….
ATABEYDENETİM